Proiecte europene - Ossian

Go to content
Biotehnologii utilizate în creșterea animalelor

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) a luat ființă la 27 ianuarie 2005 prin Hotarârea de Guvern nr. 76/27.01.2005, fiind creată ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educației și Cercetării.

     Scopul proiectului:
     Stagiul de pregatire este important pentru însusirea bunelor practici agricole europene din sectorul cresterii animalelor prin implicare activa în activitatile de productie din fermele zootehnice pentru cresterea animalelor.
     Sub îndrumarea tutorelui din Italia, elevii vor descoperi biotehnologii moderne în cresterea animalelor.

     Obiectivele proiectului
     1. Formarea si dezvoltarea urmatoarelor competente tehnice specializate prevazute de curriculum conform Standardului de Pregatire Profesionala printr-un parcurs european de formare initiala pentru modulul "Biotehnologii moderne in cresterea animalelor":
-
Optimizarea ratiilor furajere pentru diferite specii si categorii de animale
-
Verificarea, intretinerea si ingrijirea animalelor
- Utilizarea metodelor moderne de reproductie la animale
- Igiena si securitatea muncii in domeniu sanitar veterinar
     2. Asigurarea dezvoltarii abilitatilor personale utile în viitor, prin acumularea de catre partipanti de informatii/cunostinte din domenii conexe cu cel de specializare.
     3. Încurajarea initiativei tinerilor si deschiderea de noi orizonturi profesionale prin facilitarea accesului la bunele practici din agricultura italiana determinate de necesitatea practicarii unei agriculturi competitive, la standarde ridicate.

     Grupul tinta:
     Proiectul cu titlul "Biotehnologii utilizate in cresterea animalelor" se adreseaza unei semigrupe de 10 elevi din clasa a XI-a, liceu tehnologic, ruta directa, pentru calificarea tehnician veterinar, nivel trei.
     Deoarece scoala nu dispune de logistica necesara formarii si dezvoltarii competentelor prevazute in modul si nu exista in zona o ferma moderna, cu dotari la standardele Uniunii Europene ne propunem ca stagiul de pregatire practica sa-l realizam intr-o ferma din Italia.
     Durata plasamentului de formare este 2 saptamâni în luna mai 2012 mobilitatea urmând a se desfasura în Italia, localitatea Mareno di Piave.

     Desfasurarea proiectului:
- Octombrie 2011-Lansarea proiectului în scoala
- Noiembrie 2011-Informarea si selectarea participantilor, pregatirea generala (10 ore)
- Decembrie 2011-Stabilirea echipei de selectie
- Ianuarie 2012-Anuntarea datei concursului
- Februarie 2012-Conceperea probelor si testelor de selectie, pregatirea lingvistica (50 ore), pregatirea culturala si pedagogica.
Partener:
Z. AGR. MONTEPIANO DI DALL'ARMELLINA FAUSTO,
MARENO DI PIAVE, TREVISTO, ITALY

- in aceasta ferma se cresc aproximativ 1000 de bovine pentru carne;
- ferma are in dotare patru grajduri mari si unul mai mic pentru izolarea animalelor bolnave (infirmerie);
- cresterea animalelor are loc in stabulatie libera, adaposturile sunt impartite in boxe de 15 sau 25 de animale;
- prepararea hranei animalelor este realizata mecanizat, coordonata automat de un computer; hrana se distribuie mecanizat, cu ajutorul unui tractor care tracteaza o remorca speciala - in acest fel se face amestecarea, omogenizarea si distributia;
- hrana animalelor este alcatuita din concentrat (crupe de porumb, sfecla de zahar, soia, tarate de grau), fibros (paie) si suculent (siloz);
- adaparea este realizata automat cu dispozitive dotate cu clapete si supape, in fiecare boxa existand cate o adapatoare;
- doua adaposturi sunt prevazute cu doua ventilatoare mari, pentru situatiile cand temperatura ambianta este mai mare de 30 de grade celsius in timpul zilei;
     Dl. Armelina Fausto este administratorul firmei. Are afaceri in toata Europa, inclusiv in Romania. Are doi angajati medici veterinari din Romania, iar persoana desemnata sa raspunda de stagiul de pregatire practica din partrea Grupului Scolar "Ioan Ossian" - dl. Lorincz Attila, a lucrat la firma dansului 4 ani.
     Ferma poate fi un model european de urmat pentru viitorii fermieri din tara noastra.

Practicantii de azi, profesionistii de mâine ai agriculturii europene, 2011-2012

     Scopul proiectului: obtinerea de catre elevi al unui nivel ridicat de instruire tehnica în domeniul agricol prin efectuarea de lucrari tehnologice specifice fazelor de crestere si dezvoltare a plantelor horticole în sisteme de productie fortata si protejata.
     Rezultatele vor fi evaluate la sfârsiul stagiului si se vor valida prin certificate europass.

     Obiectivele proiectului
O1. Formarea si dezvoltarea urmatoarelor competente tehnice specializate, prevazute de curriculum conform Standardului de Pregatire Profesionala printr-un
parcurs european de formare, initiala pentru:
- Tehnologii de producere a materialului saditor horticol
- Tehnologii specifice culturilor horticole fortate si protejate
O2. Îmbunatatirea competentelor de comunicare într-o limba straina, competentelor interculturale, familiarizarea cu valorile culturale ale altor popoare.
O3. Asigurarea dezvoltarii abilitatilor personale, utile în viitor prin acumularea de catre participanti de informatii/cunostinte din domenii conexe cu cel de specializare - agricultura.
O4. Încurajarea initiativei tinerilor si deschiderea de noi orizonturi profesionale prin facilitarea accesului la bunele practici din horticultura portugheza, determinate de
necesitatea practicarii unei agriculturi competitive, la standarde ridicate.

     
     
Parteneri:
1. PRIMOHORTA Sociedade de Produtos Hortícolas, Lda – Montijo, Portugal
2. JADIFLOR – Montijo, Portugal
3. ASSOCIAÇÃO PARA A FORMAÇÃO PROFISISONAL E DESENVOLVIMENTO DE MONTIJO-Montijo, Portugal
4. AVIPE-Associacao de Viticultores do Concelho de Palmela-Palmela, Portugal

     Grupul tinta:
     Se adreseaza unui grup de 10 elevi, din clasa a XIII-a ruta progresiva aflati în formare initiala la calificarea profesionala “tehnician în agicultura”, nivelul 3 de calificare, care vor efectua trei saptamâni de pregatire practica în societatile agricole, ferme horticole portugheze.

PRIMOHORTA – societate agricola legumicola cu o suprafata de 18.000 mp sere. Utilizeaza in cultura legumelor tehnologii agricole bazate pe chimizare si mecanizare, dar are in vedere si controlul si reducerea efectelor poluante asupra mediului si asupra calitatii produselor agricole. In aceasta societate elevii au realizat sortarea morcovilor si a cartofilor, precum si ambalarea lor.


JADIFLOR – este o societate comerciala in domeniul floriculturii. Are o suprafata de 12 ha, din care 8400 mp sunt sere incalzite. Elevii au participat la recoltarea florilor din soiul Crysanthemul, la plantare si la ruperea inflorescentelor centrale, pentru ca cele laterale sa poata inflori mai abundent.AVIPE – este o societate profesionala a proprietarilor cultivatori de vita de vie si a producatorilor de vin din regiunea Setubal.
Detine podgorii si vinarii moderne unde elevii nostrii si-au realizat stagiul de practica.     
Cei care ne-au ajutat in gasirea partenerilor au fost cei din ASSOCIACAO PARA FARMACAO PROFESSIONAL E DESENVALVIMENTO DE MONTIJO, care este un O.N.G. cu obiect de activitate sprijinirea formarii profesionale initiale si continue precum si stabilirea de conexiuni intre piata muncii, cerere si oferta. Aceasta asociatie realizeaza legatura intre numeroase scoli din Romania si societati din regiunile apropiate orasului Montijo, cu sprijinul Primariei din Montijo.

     In perioada de mobilitate s-au realizat excursii si vizite la diferite obiective de interes cultural cum ar fi Muzeul de Agricultura, Castelul Saint George, manastirea Jeronimos, Oceanarium din Lisanona, Stadionul Benfica Lisabona, Palatul National Pena, Quinta de Regaleria, precum si vizita la fabrica de pluta.

Apa, apa pretutindeni... dar mâine?

     Obiectivele întregului proiect pot fi rezumate dupa cum urmeaza:
- Obtinerea de informatii cu privire la descoperirea si managementul apei (în 4 tari)
- Studierea factorilor de poluare a apei, precum si mijloacele utilizate pentru a opri poluarea. (Franta)
- Studiu privind metodele de reducere a consumului de apa si de obtinere a apei potabile (Italia)
- Elaborarea unor metode de reducere a consumului de apa (Franta si Italia)
- Studiul importantei apei termale pentru sanatatea noastra (România)
- Studiul factorilor care conduc la inundare (Olanda)
- Sprijinirea diversitatii lingvistice în statele membre (în 4 tari)

     Pentru toti elevii, obiectivele sunt:
- Asigurarea accesului la alte tari pentru persoanele care nu pot ajunge in strainatate in alt mod

- Folosirea noilor tehnologii
- Dezvoltarea competentelor lingvistice
- Compararea problemelor legate de apa în alte tari europene

ULTIMA ACTUALIZARE: 06.07.2021
Back to content